Jak szybko i szczelnie zamknąć kilka butelek w domowym zaciszu?

Od rozlania napoju do butelek jeszcze daleka droga do obwieszczenia pełnego sukcesu. Aby butelkowanie przyniosło zamierzony efekt konieczne jest także jej odpowiednie zamknięcie. Do tego wykorzystane mogą być zakręcarki do butelek, kapslownice lub korkownice (w zależności od potrzeb oraz rodzaju rozlanego napoju).

Korkownice idealnie sprawdzą się do wina. Najczęściej do tego wykorzystywane urządzenia do złudzenia przypominają klasyczne dwuramienne korkociągi do otwierania wina. Takie korkownice poza tym, że są skuteczne, to są również niezwykle proste w obsłudze, nawet dla największego laika.

Kapslownice najlepiej sprawdzą się przy zamykaniu butelek z piwem. Ten sposób zamykania piwnego napoju stosowny jest zarówno przez profesjonalistów jak i tych kapslujących piwo domowym sposobem. Urządzenia przeznaczone do domowego kapslowania są wręcz banalne w obsłudze, dlatego poradzi sobie z nim niemal każdy, nawet bez zaglądania w instrukcję obsługi dołączoną do tego typu urządzenia. Wystarczy nałożyć odpowiedniej wielkości kapsel na butelkę i przykryć go kapslownicą. Teraz wystarczy pociągnąć za ramiona i gotowe, mamy szybko i skutecznie zakapslowaną butelkę.

Zaciskarki do zakrętek przydadzą się zarówno do butelek jak i do słoików. Działanie takiego urządzenia opiera się na zgniataniu tzw. pierścienia gwarancyjnego, który znajduje się przy nakrętkach. Obsługa jest niezwykle łatwa. Wystarczy założyć zaciskarkę na zakrętkę i obrócić jej pokrętłem do momentu,w którym pierścień zostanie równomiernie ściśnięty.

Zakręcarki do butelek a kapslownice

Wszystkie linie produkcyjne, na których napełniane są butelki dowolnym produktem, obowiązkowo muszą być wyposażone w profesjonalne zakręcarki do butelek (w dzisiejszych czasach nikt bowiem takich czynności nie wykonuje już przy użyciu pracy własnych rąk). Poza zakręcarkami, na liniach produkcyjnych pojawić się mogą również kapslownice.

Pomiędzy zakręcarkami a kapslownicami jest jedna, dość znacząca różnica. Otóż polega ona przede wszystkim na różnych metodach pracy urządzeń. W przypadku zakręcarek są to urządzenia, które wykonują ruch skrętny po to, by udało się złapać w odpowiedni sposób gwint, a tym samym prawidłowo zamknąć opakowanie dopóki znajduje się jeszcze ono na linii produkcyjnej. Jako że zakręcarki, przynajmniej te nowoczesne i do profesjonalnego użytku są urządzeniami o wielu zastosowaniach, mogą zostać zaprogramowane tak, aby nie zakręcać butelki, a jedynie mocno dociskać zakrętkę do jej szyjki (nie niszcząc oczywiście przy tym ani szyjki a ni zakrętki butelki). Jeśli chodzi o kapslownice umieszczane na linii produkcyjnej, to w przypadku tego typu urządzeń nie ma możliwości regulacji obrotu. Działanie kapslownicy opiera się wyłącznie na wciskaniu kapsla (metodą pneumatyczną) na szyjkę butelki (lub inny wyznaczony do tego celu element).

Zarówno zakręcarki jak i kapslarki zwiększają efektywność pracy na linii produkcyjnej. Z całą pewnością butelki są zamykane w odpowiedni i bezpieczny sposób, znacznie szybciej i dokładniej niż byłaby w stanie dokonać tego praca ludzkich rąk.